Aktuality

Mořské řasy - KELP

06.01.2005 - Zdravi-Plus.cz

Nejlepší přírodní zdroj jódu. Co způsobuje nedostatek jódu v potravě? Ochrana před radioaktivními látkami pomocí kelpu.

Je to zvláštní druh mořských řas, které jsou sbírány z moře z lodí za pomoci velkých háků. Vršky řas jsou odsekávány speciálními noži, zbytek je pak posekán, vyčištěn, pomlet a usušen na prášek či lisován do tablet. Není potřeba je vařit, takže většina živin se dostane až do konečného produktu. Kelp obsahuje hojnost minerálů a stopových prvků, zvláště jódu, který často chybí v zemědělských půdách.

V čerstvém stavu obsahuje kelp okolo 100.000 mcg jódu na 1 libru váhy (445 g), zatímco v sušeném stavu je to asi 10x více. Pokud je prášek z kelpu používán jako koření, dodává 10x více jódu než jodidovaná sůl. Jód normalizuje vylučování tyroidu. Jestliže je jódu ve stravě nedostatek, zpomalí se činnost štítné žlázy, a to může vést k celé řadě poruch. Jestliže je vaše štítná žláza málo aktivní, mohou vás sužovat problémy, jako je suchá kůže, náchylnost k rýmám, suché a lámavé vlasy, únavnost, pomalu rostoucí nehty a mnoho dalších. Kelp dodává štítné žláze jód a tím zrychluje metabolismus, což má kladný vliv na přeměnu potravy na energii. Tím se zároveň zvýší tělesná teplota a dojde k úbytku váhy. Lidé, kterým je často zima, nebo ti, kteří jsou citliví na chladné počasí, se mohou cítit lépe, budou-li doplňovat svou výživu kelpem.
Kelp může nahradit či doplnit jodidovanou sůl při léčbě a prevenci strumy, což je zvětšení štítné žlázy v důsledku nedostatku jódu v potravě. V některých oblastech byla dokonce jodidovaná sůl shledána nedostatečnou prevencí tohoto onemocnění, nebyla-li kelpem doplňována.
Řasy z rodu Laminariaceae jsou jediné z mnoha různých druhů, které obsahují jód.

Složení
   Stejně jako ostatní rostliny, kelp obsahuje uhlovodany (cukry a škroby). Cukr v něm obsažený se nazývá manitol, není příliš sladký, má mírně projímavé účinky a hlavně nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Je proto vynikající pro diabetiky. Kelp obsahuje dále menší množství vitaminu A,B, a C, bílkovin a tuků. Je zajímavé, že čerstvý kelp byl svého času zdrojem vitaminu C pro členy některých eskymáckých kmenů. Zároveň jim však dodával i všechny minerály a stopové prvky z oceánu.

Rakovina
   Nedávné studie prokázaly spojení mezi rakovinou prsu a vaječníků a nízkým obsahem jódu ve výživě. Byly porovnávány dvě skupiny japonských žen: jedna skupina, žijící v USA a druhá skupina, žijící v Japonsku. V USA žijící Japonky měly stejný výskyt rakoviny prsu a vaječníků, jako americké ženy, avšak u Japonek, žijících v Japonsku, kde je tradiční strava bohatá na mořské živočichy, ryby a řasy, se projevilo velmi málo případů sledovaných typů rakoviny. Studie ukázala, že snížený příjem jódu má za následek zvýšení hladiny estradiolu, což je typ estrogenu, který zvyšuje riziko nádorů prsu a dělohy, a naopak došlo ke snížení hladiny estriolu, což je estrogen, který působí jako ochrana.
Jelikož je obtížné zjistit množství jódu běžnými laboratorními testy, doporučuje se brát kelp ve formě doplňků výživy, aby byl zajištěn dostatečný příjem jódu.

Radioaktivní spad
   Kelp obsahuje látky, které jsou schopné redukovat vstřebávání radioaktivního stroncia-90 zažívacím traktem z 50-80%. Není žádným tajemstvím, že naše planeta se stává čím dál víc zamořenou radioaktivním spadem z pokusných jaderných výbuchů a z odpadu z jaderných elektráren. Tato radioaktivita se k nám dostává vzduchem, vodou a v potravě. Stroncium-90 se hromadí v potravě bohaté na vápník, jako je listová zelenina, mléko a mléčné výrobky a rovněž v lidských kostech, kde narušuje činnost morku a oslabuje tvorbu červených krvinek.
Kelp obsahuje alginát sodný, který se váže se stronciem-90 ve střevech, zabraňuje tím jeho vstřebávání a napomáhá k vyloučení stroncia-90 stolicí. Tím je potlačen jeden z nebezpečných účinků radioaktivity.

Použití
   K tomu, abychom přijmuli nezbytnou denní dávku jódu, museli bychom sníst přes 5 kg ovoce a zeleniny nebo 4 kg obilí a ořechů! Není-li naše strava bohatá na mořské živočichy, můžeme vyřešit problém nedostatku jódu tím, že jej budeme doplňovat kelpem.

Čtenost článku: 39244

<<zpět